Egaliseren

Het egaliseren van je vloer is een van de belangrijkste onderdelen van het vloeren leggen. Een egale vloer is namelijk de basis voor de eindafwerking.

Vrijwel iedere ondervloer kan geëgaliseerd worden, het is belangrijk om te weten welke ondervloer bij u van toepassing is. Op basis van de ondervloer worden verschillende materialen gebruikt. hieronder vind u meer informatie over verschillende soorten ondervloeren.

Verschillende ondervloeren

Zandcement

Zandcement is de meest voorkomende dekvloer in Nederland. Een bestaande dekvloer kan direct geëgaliseerd worden, een nieuwe zandcement dekvloer wordt op de betonvloer gestort met een minimale dikte van 5cm. Nadat de vloer is gestort moet deze eerst uitharden, als richtlijn kunt u hiervoor 1cm per week aanhouden. Een vloer van 5cm dik heeft dus ongeveer 5 weken nodig voordat er geëgaliseerd kan worden. Indien er bij het storten van de dekvloer versterkingsvezels worden gebruikt dienen deze weggebrand te worden voor het egaliseren, dit kan eenvoudig met een een onkruidbrander worden gedaan, ook kunnen wij dit voor u verzorgen

Open sleuven

Open sleuven moeten eerst worden dichtgesmeerd met een speciale reparatiemortel, Indien gewenst kunnen wij de vloer dichtsmeren met sneldrogende reparatiemortel waardoor we na 1 uur al kunnen starten met egaliseren.

Dichtgesmeerde sleuven

Dichtgesmeerde sleuven kunnen direct geëgaliseerd worden. Let erop dat wanneer een ander bedrijf de sleuven dichtsmeert dit altijd met een geschikte reparatiemortel wordt gedaan en niet met tegellijm, ook dienen de sleuven volledig te zijn dichtsmeert waardoor er geen opening meer is naar de sleuven.

Tegelvloer

Het is belangrijk een tegelvloer de avond voor het egaliseren goed te ontvetten, dit kan door de vloer te dweilen met bijvoorbeeld ammoniak. Daarnaast is het belangrijk eventuele losliggende tegelstukken te verwijderen.

Tegellijm

Een tegelvloer kan direct geëgaliseerd worden indien de tegellijm goed vast zit, wanneer dit niet het geval is zal de tegelvloer eerst worden opgeschuurd met diamantbladen, hierdoor worden slecht vastzittende resten en bulten verwijderd. Hierna zal de vloer grondig gestofzuigd worden waarna er geëgaliseerd kan worden.