Vloerverwarming

Vloerverwarming heeft verschillende voordelen, zo heeft u geen radiatoren of convectorput meer nodig waardoor je een stuk flexibeler bent met de inrichting van je huis. daarnaast wordt de warmte gelijkmatig verdeeld over de gehele woning met extra capaciteit bij koufronten zoals de achterdeur en schuifpui. Tot slot is vloerverwarming een lage temperatuur verwarming (LTV). Hierdoor is vloerverwarming geschikt voor verwarming d.m.v. een warmtepomp. Uiteraard kan vloerverwarming ook gewoon geïnstalleerd worden met een CV-ketel in huis. Later de overstap maken van CV-systeem naar warmtepomp is geen enkel probleem!

Vloerverwarming kan op verschillende manieren worden gerealiseerd. Welke situatie is bij u thuis van toepassing? Lees hieronder meer informatie over de verschillende manieren van het aanleggen van vloerverwarming. 

De verdeler

De verdeler is het ‘hart’ van de vloerverwarming, de verdeler wordt aangesloten op een aanvoer- en retourleiding van de CV ketel. 
De verdeler verdeeld het warme CV water vervolgens over de beschikbare groepen. Het aantal groepen wordt bepaald o.b.v. het aantal vierkante meters en de verschillende ruimtes, als indicatie kun je 1 groep per 10m2 aanhouden, Hieronder vind je de afmetingen van de verdeler per groep. 

Groepen

lengte

mm

diepte

mm

hoogte

mm

gewicht

KG

12901801306
22901801307
33401801308
43901801309
544018013010
649018013011
759018013012
859018013012
969018013014
 1069018013014
 1179018013016
 1279018013018

Vloerverwarming infrezen

In bestaande woningen is het infrezen van vloerverwarming de meest voorkomende keuze. De dekvloer hoeft hierdoor niet verwijderd te worden wat veel tijd en geld bespaart. 

Vloerverwarming kan in de volgende vloeren worden ingefreesd:

  • Zandcement
  • Tegels
  • Siergrind
  • Fermacell

Voor het infrezen van de vloerverwarming dient de ondervloer redelijk vlak te zijn, indien de vloer grote oneffenheden zoals bulten en gaten heeft zal de vloer eerst geëgaliseerd moeten worden, meer informatie over het egaliseren vind je hier. Het infrezen kan in een redelijk vlakke cementdekvloer. Wij zijn voorzien van industriële stofafzuiging dus u hoeft voor dit werk niets af te plakken. Dankzij onze apparatuur op krachtstroom kunnen wij ook door een tegelvloer of siergrindvloer frezen.

Wij zijn voorzien van krachtstroom aggregaten dus krachtstroom op locatie is niet noodzakelijk. Wel is het belangrijk dat een tegelvloer goed vast ligt. Een vloer die in de specie geplaatst is, zal zelden problemen geven maar een tegelvloer in de lijm zal vaak los trillen. Deze moet dan eerst verwijderd en eventueel geëgaliseerd worden. Wilt u meer weten over het egaliseren van uw vloer, kijk dan op onze pagina over vloeren egaliseren.

De sleuven worden 20mm diep gefreesd. De 16mm buis komt dus iets onder het vloeroppervlak te liggen. Groot voordeel hiervan is dat de vloer vrij snel warmte afgeeft. In seizoenen waarin de temperatuur sterk schommelt (voor- en najaar) is dat een groot voordeel.

Door de sleuven in te frezen, kent de vloer geen werking omdat deze functioneren als dilatatievoegen. Na het frezen kan de sleuf met daarin de buis verder bewerkt worden. Rechtstreeks tegelen op de buis is geen probleem en wordt veel toegepast. Bij andere vloerafwerkingen zoals hout, pvc en dergelijke wordt het geheel vaak nog weer geëgaliseerd. Eventueel kunnen wij dit ook verzorgen (zie button egaliseren).

De leidingen worden verlegd in een slakkenhuis patroon zodat een relatief koude retourleiding altijd naast een warme aanvoerleiding ligt waardoor er een egaal warme vloer ontstaat. Bij glazen puien en tuindeuren wordt de buis dichter op elkaar gelegd als een zogenaamde warmtezone. Hierdoor wordt op deze plaats meer warmte gegenereerd waardoor het koufront van het glas opgevangen wordt.

Draadstaalnetten

Wanneer de dekvloer nog niet aangelegd is of wanneer de dekvloer verwijderd moet worden wordt er vaak gekozen voor vloerverwarming op staaldraadnetten met ondergelegen isolatie.

Wij brengen in dit geval een laag isolatie aan op de constructievloer. Wij hebben verschillende soorten isolatie maar zijn hierin vaak afhankelijk van de maximale dikte van de nieuwe cementdekvloer.

Vervolgens plaatsen wij 10 x 10cm of 15 x 15cm staaldraadnetten waar de vloerverwarming op gevlochten wordt. Wij leggen de leidingen dan in slakkenhuis patronen waardoor de aanvoer en de relatieve koude retour overal naast elkaar liggen waardoor u nergens warmteverschil zult ervaren.

Een voordeel van deze manier van verwarmen is dat wanneer de ondergelegen vloerverwarming de dekvloer verwarmd heeft we een mooie egaal warme vloer krijgen. De dekvloer houdt de warmte erg goed vast en daarmee is het energieverbruik erg laag bij dit type vloerverwarming.

Bij vloerverwarming op staaldraadnetten met isolatie dient er een nieuwe cementdekvloer aangelegd worden. Ook dit kunnen wij voor u verzorgen. Omdat de nieuwe dekvloer een zwevende dekvloer wordt zullen we deze voorzien van vezels. Dit verkleint de kans op scheurvorming tijdens het droogproces. Houdt rekening met een droogtijd van 1 week per cm dikte. Wel is het mogelijk om een droogtijd versneller toe te passen.